Veelgestelde vragen

 

Voor wie is MQ Scan bestemd?

MQ Scan is geschikt en gevalideerd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Voor kinderen ouder dan 12 jaar is MQ SchoolTest afneembaar, maar (nog) niet gevalideerd en genormeerd.

Wie kan de MQ Scan afnemen?

MQ Scan is zelfstandig afneembaar door vakdocenten, groepsleerkrachten of combinatiefunctionarissen. Er is hier geen cursus of externe voor nodig.

Zit er verschil in de uitvoering van MQ Scan tussen de verschillende leeftijden?

De uitvoer van MQ Scan is niet gelijk voor alle leeftijden. Er zijn drie banen, namelijk: Onderbouw baan voor groep 1 en 2, de middenbouw baan voor de groepen 3, 4 en 5 en een bovenbouw baan voor de groepen 6, 7 en 8. MQ Scan bepaalt de MQ Score aan de hand van de tijdscore over de bijbehorende baan in relatie tot de leeftijd en geslacht van het kind. Per leeftijdscategorie verschilt de (tijd)norm, waaraan kinderen moeten voldoen.

Hoeveel tijd kost het om MQ Scan af te nemen?

De test is zo snel afneembaar dat docenten een hele groep kunnen testen binnen één uur. Elke leerling wordt 1x gemeten. De gemiddelde doorlooptijd ‘per run’ is 45 seconden. 

Mijn klas is zo groot, ik red het niet binnen een lesuur. Hoe los ik dit op?

MQ Scan adviseert de klas op te splitsen in tweeën. In week 1 meet je de helft van de klas twee keer en in week 2 de andere helft. Zet de andere helft van de klas aan het werk met een andere opdracht/spel wat zij onder toeziend oog kunnen uitvoeren.

Kan je 2 leerlingen tegelijkertijd meten als je met 2 docenten bent?

Per klas kun je één leerling tegelijk meten via de app. Gebruik dus geen tweede apparaat op dezelfde gebruikersnaam om twee kinderen tegelijk te meten! Dan loopt de gegevensverwerking namelijk mis. Je kan wel 2 leerlingen tegelijk meten van 2 verschillende klassen met behulp van 2 verschillende tablets en/of smartphones. 

Is MQ Scan gekoppeld aan leerlingvolgsysteem?

MQ Scant heeft (nog) geen directe koppeling met leerlingvolgsystemen. Wel kunnen leerlinglijsten van deelnemende klassen via excel worden geïmporteerd naar MQ Scan. Na afname van MQ Scan kunnen de testresultaten worden geëxporteerd in excel naar het leerlingvolgsysteem. 

Welke data van leerlingen worden geïmporteerd naar MQ SchoolTest?

MQ Scan bepaalt de MQ Score aan de hand van de tijdscore in relatie tot de leeftijd en geslacht van het kind. Om MQ Scan te kunnen afnemen zijn vooraf de volgende data van kinderen vereist: Voor- en achternaam, geboortedatum, geslacht en klas van het kind.

Met welke apparatuur kan ik MQ Scan afnemen?

MQ Scan is een app, die op een willekeurige tablet of smartphone is te gebruiken. De app is verkrijgbaar in de Appstore (iOS) en Playstore (Android). De app is offline te gebruiken.

Ik kan niet inloggen in de app. Hoe is dit mogelijk?

Inloggen is alleen mogelijk wanneer de gegevens van de school zijn geimporteerd via de website. Dit is dus de eerste stap die je dient te ondernemen. Daarna kan je pas inloggen. Mocht je dit hebben gedaan en nog steeds niet kunnen inloggen, neem dan contact op via support@mqscan.nl

Hoe ga je om met foutieve uitvoering?

Binnen MQ Scan wordt de motoriek in tijd gemeten. Gaat er iets helemaal mis tijdens de meting? Stop de tijd en doe de meting van het kind opnieuw. Kan een kind een onderdeel niet of is de uitvoering niet helemaal goed? Laat de leerling het onderdeel toch 2x proberen, voordat hij/zijn doorgaat met het volgende onderdeel en blijf de tijd meten. Geef na afloop van de meting aan of de leerling moeite had met één of meerdere onderdelen.

Wat kost het gebruik van MQ Scan?

MQ Scan kan jaarlijks tweemaal worden afgenomen bij kinderen van groep 1 t/m 8. De test is al te verkijgen vanaf €229 euro excl. BTW per school per jaar.  Het eerste jaar is er sprake van €99,- eenmalige opstartkosten. De Flevo MQ SchoolTest wordt in de provincie Flevoland aangeboden aan de basisscholen door het AKT.  

Kan ik de wetenschappelijke onderbouwing van MQ Scan bekijken?

MQ Scan is ontwikkeld en in de praktijk getoetst door het ASM, de afdeling bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de faculteit Gezondheid, Voeding en Sport van de Haagse Hogeschool. Bekijk hier de wetenschappelijke onderbouwing van MQ Scan.

Hoe zien de rapportages eruit?

Na afloop van de meting worden de testgegevens gesynchroniseerd en omgezet naar rapportages op individueel, klas, schoolniveau. De rapportage geeft ouders en docenten inzicht in de motorische ontwikkeling van leerlingen ten opzichte van de landelijke norm en hun klasgenoten.

Heeft MQ Scan ook een gebruikershandleiding?

MQ Scan heeft een gebruikershandleiding voor zowel de website als de app.